I E R L A N D       

        Het groene eiland     

 

 

 

Ierland is misschien wel het enige land waar het weer voor vakantiegangers geen rol hoeft te spelen. Het is mooi. Ierland is anders! En dichtbij!

“Je komt hier niet voor het weer, maar voor de mensen, het landschap, de sfeer en romantiek. Luister naar de muziek, de zang en zing mee,” luiden de  aanprijzingen van de plaatselijke VVV.

 

 

Ierland is een land van betoverende groene kleuren, ruige berglandschappen, gestoffeerd met romantische meren en doorkliefd met rivieren. Alles is nog puur natuur, het landschap, de kleding, het voedsel en de bevolking die is nog “echt”. Is het daarom dat boeiende legenden en volksverhalen, verteld bij een knapperend haardvuur, nog altijd zo levend en aktueel zijn? Is de band van de bevolking daarom zo sterk met mysterieuze oudheden, het verleden maar tegelijk ook met de nieuwe tijd? Waar anders bieden ruimte, rust en eenvoud zoveel afwisseling?

 

Ierland is hèt land om tijdens een vakantie helemaal tot rust te komen!

 

Het (zee)klimaat in het Zuid-Westen van Ierland wordt beïnvloed door de “Warme Golfstroom” en is dan ook één van de warmste gedeeltes van het eiland. Met zomerse temperaturen van gemiddeld 18 tot 20 graden en 8 tot 15 graden in de overige seizoenen is het er goed vertoeven. Onder invloed van de Oceaanwind kan het veelvuldige zonlicht tijdelijk plaats maken voor rusteloos voorbijdrijvende wolken. Hieruit kan spontaan een fikse regenbui losbarsten, die doorgaans van korte duur is. Dan mag de zon het land weer opnieuw beschijnen.

 

Dit huwelijk van regen en zon zorgt overigens voor schitterende taferelen: twee regenbogen, bijvoorbeeld, die pal naast elkaar oprijzen in een golvend landschap vol distels, botergele en gelovig paarse bloemen. Vrolijk in het licht, maar tegelijk nog betraand van het buitje van daarstraks.

Het Zuid-Westen van Ierland staat enorm bekend om de 176 kilometer lange autoroute “Ring of Kerry,” beginnend en eindigend in Killarney. Nieuw in de belangstelling maar nog lang niet zó toeristisch is de autoroute “Ring of Beara.”  Deze leidt dwars over heuvels en door gebergtes, langs glooiend akkerland, voorbij kastelen, merengebieden, schilderachtige dorpjes en ongerepte dalen. Een adembenemende natuur!

 

Aan deze “Ring of

 

Beara” in het zuidwestelijke

puntje van het groene eilang ligt  vakantiewoning 

J A R I …! 

 

 

 

J A R I

Kilcatherine

Eyeries

Beara

Co. CORK

IRELAND

 

Vakantiewoning JARI ligt op zestig meter hoogte (boven zeeniveau) te midden van het CAHA-gebergte. Vanaf de voorzijde van het huis heeft u een ononderbroken vrij uitzicht over de Coulagh-Bay, een baai direkt in verbinding met de Atlantische Oceaan. U kijkt zover tot aan Kilcatherine Point, het scheidingsgebied tussen County Cork en County Kerry. Dit gebied behoort tot de mooiste gedeeltes van Ierland, vooral vanwege een groot aantal sterk van elkaar verschillende landschappen die liggen aan de bekende “RING OF BEARA”. Een onaangetast natuurgebied met veel adembenemende vergezichten; speciaal aanbevolen voor natuurliefhebbers, vissers, wandelaars,  maar vooral rust- en ruimtezoekers.

 

JARI ligt aan een afslag van de “Ring of Beara” en is per auto tot aan de voordeur bereikbaar. Via een verharde oprijlaan van ± 20 meter komt u op de ruime parkeerplaats. Rondom de woning ligt een verhard pad van 1 meter breed. Aan de achterzijde van het huis ligt een klein terras dat opgaat in een ruime (afgezette) tuin, waar het op dagen met de wind aan de voorkant toch nog heerlijk zitten is met uitzicht op de bergen.

 

Aan de voorzijde treft u 2 openslaande deuren aan, die uitkomen op een groot verhard terras vanwaar u een geweldig uitzicht heeft op de Atlantische Oceaan. Voor het terras ligt een 2 meter lager gelegen ruime zitkuil. Rondom de zitkuil is een windhaag aangeplant, zodat u een beschutte zonneplaats heeft op dagen met veel wind. Het geheel is aangeplant met struiken en bomen, zowel sier als fruit.

 

JARI ligt in de bergen en dat is waar vanaf de zijkanten en de achterkant het uitzicht uit bestaat. Veel enorme rotspartijen, begroeide zowel als kale gebergtes, meren om in te zwemmen, prachtige zonsopkomsten als zonsondergangen. Veel rust en erg veel ruimte!

 

Van de prachtige inhammen, bronnetjes en visgebieden aan de Coulagh Bay krijgt u een indruk via de bijgesloten diepteschets. De pracht van de vallende duisternis en het rustgevende is moeilijk te verwoorden.

 

Veel rust en ruimte dus met aan de ene kant van het huis de schaapjes tegen de bergwand en in het vergezicht naar de oceaan de koeien van menig lokaal boertje. U ziet één van de bekende zalmkwekerijen en met een goede verrekijker ziet u de vissers aan het werk. U ziet de boten, waaronder veel zeilboten die aanleggen in het rustige gedeelte van de baai, aankomen en weer vertrekken. U ziet de kleurschakeringen van de zon die over het water en de bergen loopt en soms de laaghangende bewolking die de bergtoppen een “hoedje op” geven.

Dit alles ziet u tijdens de wandelingen, maar zeker ook vanaf het terras of vanuit uw luie stoel van uw vakantiewoning “JARI”.

JARI beschikt over veel privacy, door de ligging in de bergen maar ook door de grote afstand tussen de eerstvolgende woning. De inrichting is in Provençaalse stijl, is geschikt voor vijf personen en omvat:

 

 

 

Benedenverdieping:      -zitkamer (open living) met open haard; zitslaapbank, 2 relax         

 fauteuils, eethoek. Prachtig zicht over de Atlantische Oceaan.

-open keuken met elektrische kookplaten, werk(eet)plank met zicht

                                    over de Oceaan, magnetron (koken + braden), friteuse en alle benodigde

                                    apparatuur die in een keuken thuishoort.

-badkamer, volledig betegeld en verwarmd; douche , toilet, wastafel    

 voorzien van warm en koud water.

-open trap naar bovenverdieping.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenverdieping:          -grote (afsluitbare) slaapkamer met 2-persoonsbed, hang-legkasten,  

 gemakkelijk zitje met uitzicht over de Atlantische Oceaan.

                                   -kleinere kinderslaapkamer met stapelbed (2x 1 persoon), hang-legkasten,                                                                            

                                    schrijf/teken hoekje met uitzicht over de Atlantische Oceaan.

-kleine slaapkamer met schuifdeuren vaak in gebruik als opslag ook in te            richten als slaapkamer cq. 

  babykamer. 1 x 1-peroons(opklap)bed of 1x campingbed, legkastje en               

  uitzicht  op de bergen.

-overloop met zicht op de bergen.

 

 

 

In de boekenkast naast de open haard en op alle slaapkamers bevinden zich tijdschriften en leesboeken, zowel lectuur als literatuur. Vooral voor de jeugdigen zijn er stripboeken en spelletjes. Voor de allerkleinsten is er ook speelgoed aanwezig.

 

 

JARI is eenvoudig ingericht. Het is de ideale plaats voor mensen die rust zoeken. Een boek lezen,naar muziek luisteren. Wandeltochten door de bergen of langs de kust. Prachtige natuur en omgeving. Overal zijn er vergezichten. Bent U echter op zoek naar luxe en/of gezelschap dan is dit niet de plaats om te zijn.

 

Het drinkwater komt uit een eigen waterput, is schoon en uitstekend van smaak. Voor de kleineren is er een waterfilterkan aanwezig met filterpatroon.

 

De elektrische voorzieningen zijn “hotelgeschakeld.” Aangezien de stekkerinvoer voorzien is van 3 pootjes i.p.v 2, liggen er verlengsnoertjes voor u klaar met Nederlandse aansluiting om eventueel uw eigen apparatuur aan te kunnen sluiten.

 

Theedoeken en (een eerste behoefte) aan badhanddoe­ken is aanwezig. Voor kolen, haardhout en aanmaakblokken dient u in eigen gebruik te voorzien.

 

 

 

TRÁGALÉE

 

                                                                                             

                                     

TRÁGALÉE: de vakantiebungalow ligt aan een inham van de Coulagh-Bay, onderdeel van de KENMARE RIVER (zee). Dit gebied behoort tot de mooiste gedeeltes 

 

In het oude keltisch (Gaelic) staat de naam Trágalée voor vrouwenstrand. “Trá”  betekent strand en

“Lee”  betekent vrouw. Vroeger stond er een botenhuis en gingen de vrouwen en kinderen vaak mee om de boten het water in te trekken. Lokaal is het huis dan ook nog wel bekend onder de naam “boathouse”.

 

Niet het huis maar de omgeving, de zee en de natuur spelen er de hoofdrol. De plaats voor de echte natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en vissers.  Het huis is eenvoudig ingericht; bent u echter op zoek naar luxe dan is dit niet de juiste plaats. Door de bouw van het huis op een soort pier is de omgeving ruw en niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Ook de ligging (afgelegen) en de trap, waarmee u naar beneden moet, kan bij ouderen of mensen die slecht ter been zijn dan wel zwak hart of zich niet teveel mogen inspannen,  problemen geven.

 

 

 

Het terras grenst aan de voorzijde aan een tijdenhaventje, d.w.z. met vloed tot aan ± 2 meter beneden het terras, bij eb is de haven droog.

 

Van de prachtige inhammen, bronnetjes en visgebieden krijgt u een indruk via de bijgesloten diepteschets. De pracht van de vallende duisternis en het rustgevende is moeilijk te verwoorden.

 

De vakantiebungalow beschikt over veel privacy, is geschikt voor 4 personen en omvat een:

 

---zitkamer met open haard,

 

 

---open keuken,

 

 

    inclusief magnetron, elektrisch fornuis met oven, elektrische apparatuur zoals   friteuse, steengrill, keukenmachine, enz.

 

 

---badkamer (gedeeltelijk betegeld) met douche en toilet, voorzien van warm en koud water,

 

 

---drie slaapka­mers (1x 2-persoons)

---privé strandtrap + parkeerplaats.

 

Het koude water komt uit een eigen bron, is helder en uitstekend van smaak. Bij normaal gebruik ont­staan geen watertekorten.

Theedoeken en (een eerste behoefte) aan badhanddoe­ken is aanwezig, evenals kolen, haardhout en aanmaakblokken voor de eerste dagen. Daarna dient u in eigen gebruik te voorzien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OMLIGGENDE DORPEN:

Het dichtstbijzijnde dorp heet Eyeries, op 4 kilometer afstand gelegen van JARI.

 

 Het is een afgelegen dorpje met gekleurde huisjes, ver verwijderd van verkeerslawaai, de rust doet weldadig aan. De pub geeft gezelligheid, is "HET" trefpunt van de bewoners en bewonderen ieder nieuw gezicht met zijn verhalen. In de weekends kan er vaak gedanst worden op plaatselijke live-muziek.

 

 

 

CASTLETOWNBERE: dit plaatsje ligt op een afstand van ruim 12 kilometer en wordt snel toeristisch.

 

 Voor grotere inkopen zult u hierop aangewezen zijn, het uitgaansleven is redelijk op het toenemende toerisme ingesteld. Veel boottochten ,bustochten en korte als lange toeristische wandel- zowel als fietstrips hebben hier hun vertrekpunt. Het is de twee­de vissershaven voor witvis in Ierland. U kunt er ook paardrijden, golven, tennissen, mountainbikes huren, etc.

 

 

 

 

 

CORK: de stad om uren in te dwalen, u vele verschillende nationaliteiten tegenkomt maar waar u tevens het "rustige" van Ierland vergeet.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN:

In de woning ligt een folder klaar met de voor dat jaar ge­plande toeristische attracties. Verdere aanvullende informa­tie kunt u verkrijgen bij het VVV-kantoor, gelegen aan het dorps­plein (square) in Castletownbere. Mocht u in binnenbaden gaan zwemmen; een badmuts is verplicht!

 

EYERIES: U kunt hier zwemmen, zonnebaden aan stille stranden, wandelen langs de imposante kusten met zijn rotsformaties, spelonken, grotten en verscholen stranden, vissen op forel in een van de vele berg­meren of een wandeling door de bergen maken en steencirkels bekijken.

 

 

 Gaat u richting ALLIHIES dan komt u langs een groter zandstrand. (In het oud-Iers staat TRÁ voor strand).

 

 

Aanbevolen: KILCATHERINE CHURCH; OGHAM STONE bij Ballycrovane Harbour; OUDE KOPERMIJNEN bij ALLIHIES; STONE CIR­KELS in de heuvels van ARDGROOM; DOREEN GARDEN aan de weg naar KENMARE, tussen ARDGROOM en KENMARE in (zie bord langs de weg); RING OF BEARA via ARDGROOM naar KENMARE, vandaar naar GLENGARRIFF en via CASTLETOWNBERE weer terug; KABELBAAN naar DURSEY ISLAND; diverse meren zoals LOUGH FADA, DERRYVEGAL LAKE, GLENBERG LAKE, GLENMORE LAKE (aanbevolen vanwege zijn rhododendrons), CLOONEE LAKES (een serie meren achter elkaar waar u een roei­boot kunt huren, DUNBOY CASTLE  in CASTLETOWNBERE.

 

 

POST- en GIRODIENSTEN:

 

Kleine postzaken kunnen in Eyeries worden afgehandeld, voor grote zaken en alle bankzaken verwijzen wij u echter naar CASTLETOWNBERE (o.a. pinautomaat).

 

De winkels zijn op alle dagen geopend, m.u.v. zondagmiddag. In de bungalow is geen telefoon aanwe­zig. Ontvangst via mobiele telefoon is, vanwege de ligging op zeeniveau, slechts mogelijk vanaf de hoogte van de parkeerplaats. In EYERIES treft u telefooncellen aan, uitsluitend met telefoonkaarten, in CASTLETOWNBERE ook voor muntgeld.

Mobiel bellen door de autobestuurder is strafbaar en wordt beboet.

 

 

 

 

 

AUTORIJDEN:

 

In Ierland wordt, net als in Engeland, links gereden. Verkeer van rechts heeft evenals bij ons voor­rang. De wegen zijn erg rustig, vaak erg smal, Ierland is geen land om hard te rijden. Pas uw snelheid aan, de maximum snelheid buiten de bebouwde kom is 55 miles (= 89 kilometer) en binnen de bebouwde kom 30 miles (= 48 kilometer).

 

De bewegwijzering in Ierland is de laatste jaren gewijzigd, voorheen werden de afstanden aangegeven in miles, nu is dat gewijzigd in kilometers. U zult echter nog regelmatig oudere bewegwijzering tegenkomen met de afstanden in miles. De namen staan soms dubbel geschreven, eenmaal nog in de oude Ierse taal, het GALLIC.  

 

     

 

 

 

ROUTEBESCHRIJVINGEN:

 

1)         ROUTE VANAF CORK        (kustroute)

 

CORK,  BANDON,  BANTRY,  GLENGARRIFF,  CASTLETOWNBERE.

In Castletownbere richting EYERIES.

Belangrijk is dat u door het dorpje Eyeries heen rijdt, waardoor u op de kustweg komt.

 

2)         ROUTE VANAF CORK        (snelste route)

CORK,  MACROOM (Macroom Southern Drive aanhouden), KENMARE (hoofdweg Kenmare aanhouden), in Kenmare richting ARDGROOM.

In Ardgroom T-splitsing links aanhouden, bord EYERIES.

Na ± 3 kilometer afslag nemen naar rechts, bord LOUGH FADA.

 

 

Voor verdere inlichtingen bellen:mobiel 06 16920078

 

E-mail naar   info@bearaholidays.com

 

 

Link;

 

Selfcatering accommodation Ireland

 

 Ferienwohnungen Irland.

 

Pictures of Ireland

 

Pictures of Eyeries

 

Web site explains value and importance of seaweed

 

Oceanic herbs

 

Zeewier en voeding

 

Business hotel