Algemeen
Inleiding
Dublin en omgeving
Nieuws
Foto's
Links

Geschiedenis
Dublin - Kingstown
Atmospheric Railway
Harcourt Street Line
Noord en west
Loop Line
Tramnet

Suburban
Lijnennet
Dart
South Eastern Suburban
Northern Suburban
Western Suburban
Arrow
Stations
Materieel

Luas
Lijnennet
Exploitatie
Materieel
Voortgang
Luas en Metro

Triptips
Vervoerbewijzen
Trainspotting
Transport Museum
Fry Model Railway

Dublin Rail
Home
Sitemap
Contact
Disclaimer

De tram komt terug in Dublin

DUBLIN - De tram is even terug in het stadscentrum van Dublin. Precies 52 jaar en 115 dagen nadat de laatste tram met passagiers koers zette naar de remise in Blackrock arriveerde de eerste tram voor het Luas-systeem in de Ierse hoofdstad. Niet op eigen kracht, maar op een dieplader.

Twee dagen stond de dertig meter lange lage vloertram ingepakt in grijs plastic op een stukje rails van veertig meter lengte op Merrion Square voordat de minister van Openbare Werken, Mary O'Rourke, gistermiddag het voertuig officieel aan de Dublinse burgerij presenteerde.

Zeker 10.000 nieuwsgierigen trotseerden regen en wind om het in metallic grijs en donkerpaars uitgevoerde Citadis tramstel, gebouwd door Alstom in La Rochelle, te bewonderen. De tram blijft tot morgenavond ter bezichtiging op Merrion Square staan en wordt daarna overgebracht naar de onlangs gereed gekomen remise in Red Cow, waar ook de verkeersleiding van het nieuwe tramsysteem is gesitueerd.

Luas is een nieuw lightrail systeem voor Dublin. De aanleg van de eerste drie lijnen ligt op schema. Lijn A loopt van Tallaght in het zuidwesten van Dublin naar het noordelijke gedeelte van het stadscentrum. De Luas-trams rijden als sneltram van Tallaght op een vrije baan tot Heuston Station om daarna via de uit 1828 stammende Sean Heuston Bridge, die wordt versterkt en voorzien van rails, de Liffey over te steken. De brug zal voortaan voor al het overige gemotoriseerde verkeer zijn gesloten.

Luas lijn A kruist eerst Wolfe Tone Quay om vervolgens paralel aan de North Quays via Benburb Street, de achterkant van de Four Courts en Upper Abbeystreet uit te komen in Middle Abbey Street waar de lijn overgaat in lijn C naar Busaras en Connolly Station. In een later stadium zal lijn C worden doorgetrokken naar het Point Theatre in de Docklands.

Lijn B wordt grotendeels aangelegd op het tracé van de voormalige Harcourt Street spoorlijn, die op 1 jaunauri 1959 werd opgeheven. Deze Luas-lijn loopt in eerste instantie van Sandyfort Industrial Estate in het zuidoosten naar Stephen's Green in het zuidelijke gedeelte van het stadscentrum. Er is al toestemming verleend voor een verlenging in zuidoostelijke richting naar Cherrywood. De drie lijnen tezamen zijn zo'n 26 kilometer lang.

Er zijn plannen in een vergevorderd stadium voor een verdere uitbreiding van het Luas-netwerk en de aanleg van een metro, met onder andere een lijn naar het vliegveld. Sommige Luastrajecten zullen dan worden gedeeld met de metro. In de planning wordt ervan uitgegaan dat de aanleg van alle Luas- en de metrolijnen rond 2016 zal zijn voltooid.

De Luas wordt aangelegd onder auspiciën van de nationale vervoersmaatschappij CIE, maar de exploitatie zal openbaar worden aanbesteed, waarbij de werkmaatschappijen van CIE, zoals Dublin Bus en spoorwegmaatschappij Iarnród Éireann niet mogen meedingen. De dienstregelingen en vervoerbewijzen zullen wel worden geïntegreerd.

De Luas-lijnen worden uitgevoerd in 1435 mm normaalspoor. Dat heeft als voordeel dat standaardmaterieel kan worden besteld. Het nadeel van deze keuze is dat de Luas en de toekomstige metro niet fysiek kunnen worden geïntegreerd met de Dart en andere stadsgewestelijke treindiensten, die worden afgewikkeld op de in Ierland gebruikelijke spoorbreedte van 1600 mm. Met de eerste fase van het Luasproject is zo'n 330 miljoen Ierse pond (924 miljoen gulden) gemoeid.

Voor de eerste fase van de Luas zijn veertig trams besteld: 26 standaardtrams met een lengte van dertig meter gaan dienst doen op de lijnen A/C en 14 verlengde trams van veertig meter zijn bestemd voor lijn B. De standaardtrams hebben zestig zitplaatsen voorzien van een slijtvaste bekleding die is bedrukt met afbeeldingen van historische bouwwerken in Dublin, zoals het Custom House, de Four Courts, de Ha'penny Bridge en Christ Church Cathedral. Er zijn staanplaatsen voor 175 passagiers.

Vanaf februari volgend jaar beginnen de test- en opleidingsritten tussen de remise in Red Cow en Tallaght. De eerste ritten met betalende passagiers zijn gepland aan het einde van 2003.

Uit IerlandWeb


This document was created by Huib Zegers ©2001 - last update: 25-10-2001