Algemeen
Inleiding
Dublin en omgeving
Nieuws
Foto's
Links

Geschiedenis
Dublin - Kingstown
Atmospheric Railway
Harcourt Street Line
Noord en west
Loop Line
Tramnet

Suburban
Lijnennet
Dart
South Eastern Suburban
Northern Suburban
Western Suburban
Arrow
Stations
Materieel

Luas
Lijnennet
Exploitatie
Materieel
Voortgang
Luas en Metro

Triptips
Vervoerbewijzen
Trainspotting
Transport Museum
=> Hill of Howth Tram 9
Fry Model Railway

Dublin Rail
Home
Sitemap
Contact
Disclaimer

Transport Museum:
Hill of Howth tram 9

Bij de opening van de Hill of Howth Tramway in 1901 beschikte de maatschappij over acht trams, onoverdekte dubbeldekkers met 67 zitplaatsen, gebouwd door Brush.

Een jaar later kwamen er twee volledig afwijkende trams op de baan. De nummers 9 en 10 waren gebouwd door Milnes, het bedrijf dat in 1886 ook de eerste elektrische stadstrams aan Dublin had geleverd. Deze trams hadden 73 zitplaatsen, waarvan 41 op het onoverdekte bovendek. De helft van de zitplaatsen beneden waren in het midden van de tram met de ruggen tegen elkaar neergezet, zodat de passagiers makkelijker naar buiten konden kijken.

Rond 1918 werden de orginele kleuren groen en ivoor vervangen door een teakkleurige lak. Twaalf jaar later veranderde de beschildering in blauw en crème. De nummers 9 en 10 bleven echter teakkleurig omdat ze zo zelden werden gebruikt dat men een verfbad niet nodig achtte. De spaarzame inzet van de twee Milnes-trams had te maken met de vreemde indeling, de slechte rij-eigenschappen en de neiging om snel te ontsporen. Nadat er in het begin van de vijftiger jaren verbeteringen aan de draaistellen waren aangebracht reden ze een stuk beter.

Vanaf dat moment waren deze twee trams erg geliefd, vooral bij railenthousiasten die excursies maakten naar de lijn in zijn nadagen. Tram 9 was de laatste tram die passagiers vervoerde over de Hill of Howth op 31 maart 1959 en daardoor dus ook de allerlaatste tram in Ierland. Na de sluiting van de lijn ging nummer 10 naar het Britse National Tramway Museum in Crich in Derbyshire, terwijl nummer 2 naar Californië ging. Hill of Howth tram 4 kwam in Belfast terecht. De trams 3, 9 en 11 (een diensttram) werden opzij gezet om te zijner tijd in een Iers museum te worden opgesteld. Door desinteresse en vandalisme zijn de nummers 3 en 11 verloren gegaan.

Door een langdurige blootstelling aan de elementen en door het werk van vandalen en souvenirjagers was er van tram nummer 9 in 1979 niet veel meer dan een zielig karkas over. Tramdeskundige Jim Kilroy en zijn team begonnen in dat jaar aan de restauratie van de Hill of Howth tram 9, een klus die veertien jaar in beslag heeft genomen. Talloze onderdelen zijn daarvoor opnieuw vervaardigd en van het Gemeente Vervoerbedrijf van Amsterdam heeft men bruikbare motoren en besturingsapparatuur gekregen.

Meer foto's van Hill of Howth tram 9 en andere trams in het Transport Museum vind je in het foto-album.


This document was created by Huib Zegers ©2001-2002 - last update: 23-02-2002